Guldpris – Har du koll på guld värde just nu?

Att guld är en ädelmetall med ett högt värde vet du om. Men visste du att det finns de som menar att guld är en av de bästa investeringarna du kan göra? Det här beror på att det guld värde som gäller idag inte anses skilja sig så mycket från det som gällde för några år sedan. Det guldpris du får om några år lär heller inte vara långt från det du får idag.

På grund av detta kan man säga att guldet är en säker form av besparing och chansen att värdet på ditt guld ökar med tiden är också god. Du kan inte förvänta dig samma form av förtjänst du kan göra med aktier men den stabila utvecklingen av kilopris på guld genom åren ger oss en fingervisning om framtiden.

Om du vill investera i guld är det viktigt att du förstår vad som påverkar guldpris. Det handlar inte bara om att förstå vad priset kommer att bli för dig när du köper. Du vill ju också veta om det kan vara så att det är särskilt läge att sälja det guld du har på grund av prisutveckling och förändringar på guldmarknaden.

Hur sätts guld värde?

Om du vill investera i guld är det viktigt att du är medveten om vad som påverkar guldpris. Det är inte en enda faktor som avgör. I grunden kan vi förstås se att kilopris på guld avgörs av hur mycket som finns av råvaran. Så är det ju alltid.

Utöver detta är investerare först och främst intresserade av vad som händer med den amerikanska dollarn samt räntenivå. Det är framför allt dollarns värde man ser på. När dollarns värde går ner går guld värde upp.

En stigande räntenivå kan också öka priset på guld men inte lika mycket som dollarn då den sjunker i värde. Det kan sägas att det amerikanska ränteläget påverkar guldets pris på kortare sikt än vad dollarns värde gör.

Historiskt sett har guldet varit den råvara som investerare vänt sig till då valutor sjunkit i värde. Guldet ses som en form av försäkring då det behåller sitt värde på ett sätt som vanlig fiat-valuta aldrig kan göra.

Intressant att notera är att guldpriset under kristider tycks gå upp även om dollarn blir starkare. Det här såg vi under skuldkrisen i Europa. Är det osäkra tider kan guldpris förväntas gå upp oavsett vad som händer med dollarn.

Vi ska inte glömma bort att fler saker som efterfrågan från smyckesindustrin också påverkar dagens guldpris. Men ovan ger dig ändå en tumregel för hur du kan tänka när du försöker lura ut vad som kommer att hända med guldets värde under kommande månader och år.

Guld finns till och med i skrot

Det finns till och med guld i elskrot. Och numera vet svenska forskare hur det går att utvinna detta guld. Det talas om att skroten från elektriska applikationer kan vara rena rama guldgruvan! Det är ju minst sagt något att hålla ett öga på för dig som fascineras av denna ädelmetall.

Vad kostar 1 kg guld?

Guldpris anges inte per kg utan per gram eller troy uns (oz). I mitten av april 2021 stod guldpriset i cirka 479 kronor per gram eller 1740.80 USD per troy uns. För att få fram vad 1 kg guld kostar får du alltså ta det svenska priset gånger hundra då det går hundra gram på ett kg. Med andra ord kostar 1 kg guld under nämnda period 47 900 kronor.

Det kan faktiskt vara behjärtansvärt att sälja guld istället för att låta det ligga och skrota hemma i ett smyckesskrin. Återvunnet guld är nämligen bra för miljön. På detta vis kan du dra ditt strå till stacken.

Guld av olika karat

Något att tänka på är att guldpris givetvis påverkas av den karat som guldet har. Om du ska sälja smycken kan du inte väga och sedan gå i enlighet med det guld pris du ser för dagen. Det kommer inte att stämma. Dessutom är det givetvis skillnad mellan vad du får betala för guld och vad du får om du säljer smycken som ska smältas ner.

Karat är det värde som talar om hur rent guld är. När guldet är 24 karat innebär det att det är 100% rent guld. Då kommer priset att vara högsta möjliga. När guldet är 18 eller 14 karat är det inte lika rent och då sänks guldpriset.

Hur stor skillnad är det beroende på karat?

Om vi tar 14, 18 och 24 karat som exempel och tänker oss att guld värde för rent guld på 24 karat ligger på omkring 480 kronor kan du förvänta dig guldpriser på omkring 350 kronor för 18k och 280 kronor för 14k. Det här är bara en riktlinje. Du bör alltid ta reda på nuvarande guld värde för den karat som du vill sälja eller köpa.

Köpa guld på olika sätt

Idag är det lättare än någonsin att handla och sälja guld. Du kan investera i guld på olika sätt. En del väljer att köpa guldtackor och gömma under madrassen eller i ett bankvalv. Fysiskt guld kan vara otroligt fint att ha hemma. Det är något magiskt med att ha den där tackan och ta fram den för att se på ädelmetallen då och då. Det finns också vackra guldmynt som kan vara ett bättre val om du inte har budget för en hel tacka.

Handla med fysiskt guld

Men i och med att risken finns för att någon annan vill få fatt i den där guldtackan kan det vara klokt att handla med fysiskt guld utan att faktiskt få hem det. Det kan du göra online och då kommer du att betala en avgift för att få hjälp med att förvara guldet.

Handla med guld värde med certifikat

Det går också att handla med guld värde med certifikat. Här kan du även använda dig av hävstång för att få en mindre investering att bli värd mer. Det du handlar i är hur guldets värde kommer att utveckla sig. Det är alltså inte samma sak som att äga guld.

Handla guld med ETF:er

Du kan också investera i fonder inom guldindustrin. Det här fungerar i likhet med att köpa aktier men du investerar i guld. En fond ger dig flera aktier och därmed en viss spridning även om den grundläggande råvaran är guld för allt som finns i korgen.

Köp guldmynt

Det är också vanligt att köpa guldmynt som en investering i fysiskt guld. Guldmynten är mindre än tackorna och därmed lite enklare att köpa för dig med mindre budget. Du kan köpa Krugerrand elelr Australiensiska Lunar Coins. Det finns guldmynt från olika år och det ska du tänka på.

De australiensiska mynten görs med ett motiv som visar vilket år det är i form av de djur som är enligt den kinesiska zodiakkalendern. Djuren som finns på mynten är:

 • Gris
 • Hund
 • Tiger
 • Råtta
 • Oxe
 • Hare
 • Drake
 • Häst
 • Orm
 • Får
 • Tupp
 • Apa

Om du vill ta reda på guldpris 18k, guldpris 2021 eller kanske guld värde idag jämfört med två månader sedan finner du all information online. Det finns många sajter som visar dig precis vilket guld värde som gäller just nu.

Ska du sälja det guld du har i smycken bör du gå till en guldbutik som erbjuder att köpa guld. Där kan du ta reda på dagspris för guld 18k, 24k och 14k. Sedan kan du bestämma om du tycker att det är värt att sälja eller inte.

Köper du guldmynt ska du alltid ta reda på hur rena de är. Det är viktigt att köpa guld från en pålitligt källa så undersök detta noga innan du ger dig på att investera i guld!