Så fungerar kreditupplysningar för lån

Om du går i lånetankar så har du många frågor som snurrar i huvudet. Idag är det många som tar lån trots att räntan skjuter i höjden. Om du har råd med ett lån är detta något som kan göra livet så mycket bättre för dig men det finns förstås saker som du måste ha koll på. Kreditupplysningar är en av dessa!

Lånemarknaden är inte alltid så lätt att förstå sig på. Kreditupplysningar är en viktig del av den svenska lånemarknaden och även om dessa inte innebär något extra jobb för dig som låntagare så behöver du veta hur dessa fungerar för att bättre förstå ditt lån och de effekter det får på din ekonomi och kommande affärer.

I den här artikeln kommer vi att snabbt gå igenom vad en kreditupplysning är, vilket företag  som genomför kreditupplysningen och hur du som privatperson kan låna om du har låg kreditvärdighet.

Vad är en kreditupplysning? 

En kreditupplysning är en rapport som kartlägger privatpersons ekonomi. Med denna rapport får en långivare information kring hur personen i fråga tenderar att betala tillbaka sina lån, om det finns några betalningsanmärkningar och mycket mer. Rapporten ger en samlad bild av din ekonomi och därmed hur stark din återbetalningsförmåga av lånet är.

Det är lag på att genomföra en kreditupplysning innan du lånar ut pengar i Sverige och oavsett var du lånar pengar till  kommer en sådan att genomföras. Men det finns olika företag som genomför kreditupplysningar och alla långivare vänder sig inte till samma företag för att genomföra dessa.

Det är också värt att notera att kreditupplysningen enbart är ett underlag och det är fortfarande långivaren som beslutar kring att bevilja eller neka ett lån. Därmed kan du fortfarande få lån trots betalningsanmärkning. Du kanske har tillgångar som guld och silver som gör att du ändå kan få ditt lån.

låna pengar
Du ska alltid låna pengar på ett tryggt sätt med ett företag som jobbar med någon form av kreditupplysning!

Upplysningscentralen – UC 

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största kreditupplysningsbolag och började som ett samarbete mellan Sveriges största banker men drivs numera som ett fristående bolag. Upplysningscentralen ger banker och låneföretag möjligheten att enkelt få en uppfattning av hur en privatekonomi ser ut. De kan också tala om huruvida det är en god ide att låna ut pengar till en individ eller inte.

Informationen som kommer från UC kan användas på flera olika sätt. Den är inte bara en hjälp för företaget som vill se om du är en säker kund eller inte. Informationen kan ju ge viktiga ledtrådar om dig som till exempel om du borde samla dina lån för att sänka lånekostnaderna.

En nackdel som ofta nämns på lånforum online med UC är att denna upplysning registreras. Det betyder att det syns att du har begärt ett lån. Detta kan vara till din nackdel om du vill ta ett större lån som bolån. Med tanke på att det är svårt att få bolån idag så bör du vara lite försiktig med kreditupplysningar om du har ett bolån på gång.

Det går också att teckna upp sig på lån utan UC. Detta betyder dock inte att lånen är helt och hållet utan kreditupplysningar utan enbart att långivaren använder sig av en annan upplysningstjänst än UC.

Detta är vanligt för snabblån och liknande privatlån och krediter av mindre storlek. Att använda sig av andra kreditupplysningsbolag kan göra att det blir lättare att få lånet trots att du har en låg kreditvärdighet. Dessa lån för dock allt som oftast med sig en mycket högre ränta än om du enbart hade använt sig av upplysningscentralen. Det är någonting som du bör vara medveten om.

Här är några tips på hur du kan få bättre kreditvärdighet inför en kreditupplysning: