Gamla mynt värde – Sälja gamla mynt och sedlar

Dina gamla mynt kan vara värda en förmögenhet! Gamla mynt har ett värde och likaså gamla sedlar. Om du har en burk någonstans med enkronor eller andra mynt från förr kan det faktiskt vara en källa till inkomst.

Mynt och sedlar har varit en integrerad del av den mänskliga civilisationen i århundraden. Gamla mynt och sedlar är inte bara ett stycke historia utan också en värdefull tillgång för samlare och investerare. I den här artikeln kommer vi att utforska värdet av gamla mynt och sedlar, och de faktorer som avgör deras värde.

Gamla mynts och sedlars historiska betydelse

Gamla mynt och sedlar är en betydande del av historien. De ger insikter om de ekonomiska, sociala och kulturella förhållandena i den era de tillhör. Många mynt och sedlar har ikoniska figurer, landmärken och händelser som är viktiga för landets historia.

Dessa historiska kopplingar ökar värdet på myntet eller sedeln. Det är något vi måste tänka på när vi ser på gamla mynt värde. Det handlar inte bara om hur mycket silver eller guld som finns i ett mynt. Detta är också anledningen till att det kan finnas ett mynt värde även då myntet i sig inte är gjort av dyra material.

Europeiska mynt
Här är en blandning av europeiska mynt

Svenska myntvärde påverkas av årgång

Innan du försöker sälja enkronor före 1968 eller kanske sedlar som har flera årtionden på nacken måste du sätta dig in hur svenska myntvärdet påverkas. Något som är viktigt att notera är att våra mynt inte alltid har innehållit rent silver.

Mellan 1920 och 1947 så myntades 10-öringar, 25-örigar och 50-öribgar utan silver. Dessa kan kännas igen då de har Gustav V som monogram under en krona på baksidan. Dessutom har 25- och 50-öringarna en bild av två sädesax ingraverade på framsidan.

OM du vill sälja enkronor före 1968 så kan du mycket väl få en hel del för detta beroende på silverhalten. Det har nämligen varierat en hel del. Bara år 1942 så kom det olika upplagor av enkronor med olika silverhalt.

År 1968 kom det enkronor utan silver. De har fortfarande ett mynt värde men inte som andra enkronor med silver. En tumregel att komma ihåg: Om årtalet står under bilden på kungen är myntet värt mer!

mynt i skrin
Har du hittat ett gammalt skrin med mynt? De kan vara värda en förmögenhet!

Vad kan jag få för gamla svenska mynt och utländska mynt utan silver?

Om ett mynt inte har silver och inget samlarvärde kan du sälja det kilovis. Du kan då få mellan 20 och 30 kronor per kilo. Detta gäller för blandade mynt och sedlar från olika länder men du får förstås få en exakt prisuppgift från den som erbjuder sig att köpa gamla mynt från dig.

Silvermynt säljs för samma pris som silver

Om du har rena silvermynt ska du ta en titt på nuvarande silverpris för att ta reda på vad de kan vara värde. Den här typen av mynt brukar nämligen gå för silverpriset som gäller då de säljs. Detta gäller både utländska och svenska silvermynt.

Detta brukar dock inte vara fallet med guldmynt. Dessa kan säljas för cirka 10 procent mindre än det guldpris som gäller då de säljs. Återigen, du måste få prisuppgift från den du kan sälja gamla mynt till för att veta exakt vad du får för dina gamla mynt.

Exempel på gamla mynt värde:

10 öre (1874-1961) Cirka 3 kronor per mynt
25 öre (1874-1941) Cirka 8 kronor per mynt
25 öre (1943-61) Cirka 5 kronor per mynt
50 öre (1875-1939) Cirka 16 kronor per mynt
50 öre (1943-61) Cirka 10 kronor per mynt
1 krona (1875-1942) Cirka 32 kronor per mynt
1 krona (1942-68) Cirka 15 kronor per mynt
2 kronor (1876-1940) Cirka 65 kronor per mynt
2 kronor (1942-66) Cirka 60 kronor per mynt
5 kronor (1935) Cirka 125 kronor per mynt
5 kronor (1952-1971) Cirka 40 kronor per mynt
10 kronor (1972) Cirka 80 kronor per mynt
50 kronor (1975/76) Cirka 140 kronor per mynt
100 kronor silver Cirka 80 kronor per mynt
200 kronor silver Cirka 175 kronor per mynt

Notera att detta enbart är en uppskattning. Hur mycket dina gamla mynt är värda kommer också att bero på deras skick och vem du säljer till.

kinesiska mynt
Även utländska mynt som dessa kinesiska mynt har ett värde

Var kan du sälja mynt och sedlar?

Det finns handlare som köper in mynt. Det är viktigt att du väljer en handlare med tillstånd för att köpa och sälja gamla mynt. De kommer att jobba på ett seriöst sätt och inte fuska med gamla mynt värde om de märker att du inte har koll på saken.

Några möjligheter kan vara:

Svenska myntföreningen – De har tillstånd för att handla med mynt. Deras hemsida finns här.

Myntkompaniet – Detta bolag finns både i Stockholm och i Göteborg. Se hemsida här.

Joakims Mynt & Sedlar – Många menar att detta är ett av de bästa alternativen om du vill sälja svenska silvermynt, sedlar och andra mynt. De finns i Göteborg, se hemsida här.

Myntsedel – Informationen i tabellen här ovan grundar sig på denna tjänst som finns i Lund och som erbjuder fri frakt. Se deras hemsida här.

Om du hittar ett fornfynd är det lite andra regler som gäller:

Sällsynthet av gamla mynt och sedlar

Sällsyntheten hos gamla mynt och sedlar spelar en avgörande roll för att bestämma deras värde. Mynt och sedlar som producerats i ett begränsat antal eller bara varit i omlopp under en kort period är sällsynta och därför värdefulla. Till exempel är Liberty Head Nickel från 1913 ett av de sällsynta mynten i världen, med endast fem kända exempel.

Skick på gamla mynt och sedlar påverkar värdet

Myntet eller sedelns skick är som sagt en annan avgörande faktor för att bestämma dess värde. Mynt och sedlar som är i gott skick och välbevarade är värda mer än de som är skadade eller har genomgått omfattande slitage.

Graderingsföretag som Professional Coin Grading Service (PCGS) och Numismatic Guaranty Corporation (NGC) är internationella professionella graderingstjänster som kan fastställa myntens tillstånd. Dessa kan vara av intresse om du har utländska mynt och vill få en bättre bild av myntets marknad.

Metallsammansättning i gamla mynt

Metallsammansättningen i gamla mynt är en annan faktor som bestämmer deras värde. Mynt gjorda av ädelmetaller som guld eller silver är värda mer än de som är gjorda av oädla metaller som koppar eller nickel.

Värdet på metallen i myntet kan fluktuera med marknaden så vi kan se att marknadspriser för guld och silver också är med och styr värdet.

Samlares efterfrågan på gamla mynt och sedlar

Samlares efterfrågan på gamla mynt och sedlar kan också påverka deras värde. Om ett visst mynt eller sedel är mycket eftertraktad av samlare kan dess värde öka avsevärt. Till exempel är Double Eagle-guldmyntet från 1933 ett av de mest sällsynta mynten i världen.

Det här myntet såldes på en auktion år 2002 för 7,6 miljoner dollar. Det satte ett världsrekord för det mest värdefulla myntet som någonsin sålts i världen. Svenska mynt värde når sällan den här nivån om det inte rör sig om ett historiskt mynt som kanske har sin plats på ett museum.

Värdet på gamla sedlar

Värde på gamla mynt och sedlar kan verka som helt olika saker då mynten ändå är av metall och sedlar knappast av något dyrbart material. Men gamla sedlar har också ett värde och kan vara en värdefull tillgång för samlare och investerare.

Värdet på gamla sedlar bestäms av samma faktorer som mynt såsom:

  • Historisk betydelse
  • Sällsynthet
  • Skick
  • Samlares efterfrågan

Några av de mest värdefulla gamla sedlarna inkluderar 1890 års Grand Watermelon tusendollarsedel och 1934 års tiotusendollarsedel som båda är mycket eftertraktade av samlare.

Här kan du se världens dyraste mynt år 2016: