5 tips för bättre hushållsekonomi

Om det är svårt att få det att gå runt trots att inkomsterna ser ut som tidigare så är ni inte ensamma om det. Svenska hushåll har svårt att klara ekonomin. Under hösten 2023 är det många som måste använda sig av sparade resurser för att inte gå på minus.

En titt på nya siffror från Kredity avslöjar att så mycket som en tredjedel av de svenska hushållen knappt får ekonomin att fungera. Många av dessa hushåll har minus i kassan varje månad innan lön.

Vad kan ni göra åt saken just nu för att förändra situationen? Att leva på sparpengar fungerar ju inte i all oändlighet och det ser inte ut som att ekonomin närmar sig en positiv förändring inom kort. År 2023 är officiellt en lågkonjunktur i Sverige men det finns saker att göra. Här är 5 viktiga tips!

5 tips för att vända hushållsekonomin nu:

  1. Omvärdera och prioritera väsentliga utgifter

Det är alltid att rekommendera att börja med att omvärdera utgifterna för hushållet. Hellre än att försöka sälja äldre mynt så kan du se om det går att spara in motsvarande summa genom att få bort utgifter som inte är nödvändiga.

Några möjligheter är:

Budgetomvärdering: Börja med att ta en omfattande titt på dina nuvarande utgifter. Identifiera viktiga utgifter som bolån, fordon och matvaror. Separera dessa utgifter från saker som ni kan leva utan till exempel köp av prylar och kläder på nätet en till två gånger i månaden.

Skär ner på lyx: Uteserveringar, underhållning och andra icke-nödvändiga utgifter kan behöva minskas. Leta efter kostnadseffektiva alternativ som hemlagade måltider eller gratis underhållning.

Många svenskar går inflationen till trots fortfarande ofta ut och äter på krogen. Om detta är ert hushålls vana så är ni alltså inte ensamma om det. Kom ihåg att minskade besök på restaurang inte måste vara för evigt. Det här kan vara ett säkert sätt att få ett stabilare avslut på månaden och sova gott om natten.

Skapa om möjligt restaurangkänslan hemma!

Förhandla räkningar: Ta ett samtal med tjänsteleverantörer som internet-, kabel- eller telefonbolag. De kan erbjuda rabatterade planer eller särskilda erbjudanden. Detta särskilt om du har varit en långvarig kund. Det kan finnas en hel del att spara genom att göra detta.

  1. Skapa en back-up-fond

Även om du sänker kostnaderna så är det viktigt att fortsätta avsätta en liten summa för oväntade utgifter. Denna fond fungerar som ett finansiellt skyddsnät och kan förhindra hushåll från att bli skuldsatta till följd av oväntade räkningar eller nödsituationer.

Prioritera att behålla en blygsam nöd-fond framför icke-nödvändiga utgifter. Även en liten summa, sparad konsekvent, kan med tiden ge en ordentlig kassa som ger stöd när bilen, tvättmaskinen eller fönstret går sönder.

  1. Se på möjlighet till nya intäkter

Utöver att dra ner på utgifter så kan det ju också finnas möjlighet till ökade intäkter. Se på guldpris såväl som Bitcoin kurs och fundera lite på om det kan vara värt att sälja av en del av den här typen av tillgångar.

För mer löpande inkomst kan det vara dags att löneförhandla mer aggressivt. Dessutom kanske det finns utrymme för nya arbetsuppgifter på företaget där du är anställd. Det är väl värt att ta ett samtal för den som har ansvar för detta för att se vad som kan göras.

Andra möjliga intäkter kan vara:

  • Frilans- eller deltidsjobb: Med den digitala ekonomin på högvarv finns det många möjligheter till frilansande inom olika områden. Det kan vara allt från skrivande och grafisk design till konsultverksamhet.
  • Sälj oönskade föremål: Rensa ditt hem och sälj föremål du inte längre behöver. Det måste inte vara familjeguldet. Plattformar som eBay, Facebook Marketplace eller lokala garageförsäljningar kan vara effektiva vägar till en ökad inkomst.
  • Hyr ut utrymmen: Om du har ett extra rum eller utrymme kan du överväg att hyra ut det. Plattformar som Airbnb kan vara användbara eller överväg att anställa en långsiktig hyresgäst. Går det att göra om garaget till en gästlägenhet som kan hyras ut?
  • Jobb till ungdomar: Ungdomar behöver pengar och månadspengen du ger kan vara stor. Se på möjligheten till extrajobb för ungdomar som på detta sätt kan vara med och bidra till hushållets ekonomi. Detta är inte bara bra för er budget utan också för ungdomens utveckling och känsla av ansvar.
Jobba extra som barrista!
  1. Begränsa skulder och omvärdera befintliga skulder

Undvik onödiga skulder i den mån detta är möjligt. Avstå från att ta på dig nya skulder. Särskilt för icke-nödvändiga föremål. Skulder med hög ränta som kreditkortsaldon kan vara särskilt betungande. Fundera på om det är möjligt att göra av med flera kreditkort och bara ha ett som kan användas till matinköp och andra nödvändiga utgifter.

Ta en titt på befintliga lån eller refinansieringsalternativ. Detta kan leda till lägre räntor och mer lätthanterliga månadsbetalningar. Kanske går det att samla lånen för att få lägre avgift och räntekostnad.

  1. Investera i nya kunskaper

Om du inte kan få högre lön eller nya arbetsutgifter just nu så kanske du kan se till att detta snart blir möjligt via utbildning. Investera din tid i att lära dig nya färdigheter. Detta behöver inte kosta mer än just din tid. Det finns gratis kurser online inom det mesta.

Med utbildning så kan dörrar för bättre jobbmöjligheter öppnas. Det gäller dock att inse vad du behöver lära dig. Om du tänker dig att du ska tjäna pengar online så måste du lära dig hur du bygger hemsidor och webbutiker såväl som hur marknadsföring online fungerar.

Många samhällscentra eller bibliotek erbjuder gratis workshops och klasser som kan hjälpa till att förbättra jobbrelaterade färdigheter eller till och med personliga hobbyer som kan förvandlas till en sidoinkomst. Du kan också ta kontakt med din lokala Arbetsförmedling för att få mer information om arbetsmarknadsutbildningar.

Kanske är det dags för vidareutbildning:

Även om ekonomiska nedgångar kan vara utmanande så erbjuder de också en möjlighet för hushållen att omvärdera sina finansiella strategier, upptäcka nya inkomstkällor och lära sig hur man får varje krona att räcka längre. Kom ihåg att det inte handlar om hur mycket du tjänar utan snarare om hur effektivt du hanterar det du har!