Köpa en egen bostad – Hur mycket pengar behöver du?

En egen bostad är mångas dröm. Bostadspriserna har dock skjutit i höjden över hela Sverige under senare årtionden och det blir inte direkt enklare att köpa hem. Om du har sparat sedan barnsben kanske du har tillräckligt för att få råd med ett huslån och köpa en bostad där du helst vill bo.

Hur mycket pengar kommer du att behöva?

Det här beror förstås på vilken bostad du vill köpa. En villa i en förort till storstad kostar mer än ett hus långt ut på landet. En lägenhet i city kan ha samma pris som en gård på vischan. Om du vill bo centralt behöver du mer pengar.

Om du behöver ta lån ska du räkna med att ha en handpenning på 25% av priset för bostaden. Det är förstås bättre om du slipper ta topplån. Utöver att se på hur mycket pengar du behöver för att få ett lån till bostad bör du betänka vad din kostnad kommer att bli per månad.

Förstå kostnaden för varje månad

Det kan vara möjligt för dig att enbart betala ränta men om du inte amorterar kommer du ju heller inte att äga mer av bostaden. Ett lån bör vara ett sätt att investera och en investering innebär att du tids nog äger hela bostaden.

Räkna alltså på hur mycket du ska betala varje månad för att betala av lånet och till sist äga hela bostaden. Den här kostnaden ska du ha råd med utöver alla andra utgifter du har varje månad. Även om banken tycker att du har råd är det klokt att fundera på om du också tycker det. Är du en person som tycker om att ha en friare ekonomi med plats för äventyr är det inte säkert att du har pengarna som krävs för att köpa din drömbostad just nu.