Ska du ta ett företagslån?

Ska du låna pengar för att dra igång ett företag eller för att hålla det flytande? Det är en fråga som behöver ett svar som grundas på god analys. Det kan kännas attraktivt att kunna ta ett lån för att köpa in utrustning och göra andra investeringar som ger enklare produktion. Men frågan är förstås hur din investering kommer att fungera i praktiken. Det gäller ju att inkomsterna motiverar utgifterna.

Ibland kan snabba företagslån vara precis det som ska till för att få snurr på verksamheten och lyckas med projekt. Det finns ju lite olika varianter av lån för företag. Det går till exempel att med factoring belåna fakturor för att få in pengar snabbare och så finns det mer traditionella lån som kan kräva säkerhet.

Kan du dra igång verksamheten utan lån?

Går det att börja i mindre skala eller med lite enklare förutsättningar? För många är det här den bästa vägen att gå. När du drar igång din verksamhet kan det ta lite tid att börja gå på plus. Att dras både med lån och utgifter för verksamheten är inte att rekommendera.

Om det handlar om att försöka få verksamheten på rätt köl kan en investering i marknadsföring och annat som leder till mer sälj hjälpa. Det gäller dock att vara realistisk. Förvänta dig inte att en ny modern press leder till fler uppdrag. En god affärsplan måste gå hand i hand med det lån som tas till företaget.

Ska du ta ett företagslån eller inte?

Om du kan få ett vettigt företagslån och har en rimlig chans att få bra snurr på verksamheten med det ska du ta det. Det går att få företaget att växa med ett lån som investering. Om det är tveksamt om lånet kommer att vara skäligt bör du avstå. Diskutera alltid saken med en expert och betänk hur du ska klara av kostnaderna för lånet.