En katt kan vara gratis på så vis att du får den som present av någon eller hittar den utomhus. Men katter kommer att kosta pengar för de behöver precis som vi människor mat, husrum och gärna lite kärlek. Kärleken är ju fri men vilka kostnader kommer katten att innebära för dig? Låt oss reda ut detta!
Inköpskostnad för katten
Priset för en katt kan variera stort beroende på om du väljer att köpa en raskatt från en uppfödare eller om du adopterar en katt från ett djurhem. Katter som du får gratis är sällan raskatter. De lämnas in på djurhem av folk som inte säger sig äga dem.
Raskatter kan kosta mellan 5 000 och 20 000 kronor beroende på ras och uppfödare medan adoptionsavgifterna ofta är betydligt lägre, vanligtvis runt 500–2 000 kronor. I många fall så behöver det inte alls kosta något med en kattunge. Detta särskilt när folk vill bli av med den.
Försäkring för din kisse
En kattförsäkring är ett sätt att skydda dig ekonomiskt mot dyra veterinärbesök vid sjukdom eller skada. Priset för en försäkring varierar beroende på kattens ras, ålder och hälsostatus men vanligtvis ligger kostnaden mellan 100 och 300 kronor per månad.
En bra försäkring kan täcka stora delar av vårdkostnaderna. Om du jämför kattförsäkringar kan du hitta bra erbjudanden och få ner kostnaden. Detta är väl värt att lägga tid på med tanke på att du antagligen vill att din katt ska få den vård den behöver när den behöver det utan att du ska behöva sälja guld för att få råd med det.
Grundläggande utrustning
När du tar hem din katt behöver du köpa en del nödvändig utrustning:
- Kattlåda och sand: En kattlåda kostar vanligtvis runt 200–500 kronor, och kattströ kan variera mellan 50 och 150 kronor per månad beroende på kvalitet och användning.
- Mat- och vattenskålar: Skålar kan kosta mellan 50 och 300 kronor beroende på material och märke.
- Transportbur: En transportbur är nödvändig för resor till veterinären och andra utflykter. Kostnaden för en bur varierar mellan 300 och 1 000 kronor beroende på storlek och kvalitet.
- Kattleksaker och klösbrädor: Katter behöver mental och fysisk stimulans. Kattleksaker kostar vanligtvis mellan 50 och 300 kronor, medan en klösbräda kan kosta 100–500 kronor eller mer beroende på modell.
Nu behöver du ju inte köpa allting på en gång. Om du samtidigt som du jobbar med att få ut mer av din inkomst och ser på möjligheter till begagnade kattleksaker och annan utrustning så kanske det inte blir så farligt dyrt för dig med katten. Då kanske du får råd med två stycken!
Mat – olika typer av foder
Kattmat är en kontinuerlig utgift som kan variera beroende på vilken typ av foder du väljer och kattens storlek och hälsobehov. Torrfoder och blötfoder finns i olika prisklasser och det är viktigt att välja ett foder som passar din katts behov. Du kan räkna med att lägga mellan 200 och 600 kronor per månad på kvalitetsfoder.
Här ska det sägas att många numera talar för att ge katter rå mat. Det kan innebära att du kan varva fodret med mat som du köper till dig själv men inte äter. Delar av kycklingen och biffen som du ändå hade kastat blir väldigt fin näring för din katt.
Veterinärvård
Veterinärvård är en av de större kostnaderna du bör vara beredd på. Regelbundna hälsokontroller, vaccinationer och avmaskning är grundläggande delar av din katts hälsa.
Vanliga årliga kostnader kan uppgå till:
- Vaccinationer: Cirka 300–600 kronor per gång, oftast en gång per år.
- Avmaskning: Mellan 50 och 150 kronor beroende på produkt.
- Kastrering/sterilisering: Priset för att kastrera eller sterilisera en katt varierar, men räkna med mellan 600 och 2 000 kronor beroende på veterinär och kattens kön.
Olyckor och sjukdomar kan dock leda till oförutsedda veterinärkostnader som kan bli mycket dyra. Därför är det klokt att överväga en försäkring för att skydda dig mot dessa höga utgifter.
Löpande vård för katten
Förutom veterinärvård finns andra löpande kostnader kopplade till kattens hälsa och välbefinnande, såsom:
- Pälsvård: Om du har en långhårig katt kan du behöva köpa speciella borstar och kanske till och med boka in professionell pälsvård ibland. Kostnader för pälsvård kan ligga på mellan 100 och 500 kronor per månad beroende på kattens behov.
- Tandvård: Tandvård är viktig för att förebygga problem som tandsten och inflammationer. Kostnaden för professionell tandvård kan uppgå till flera tusen kronor, men regelbunden borstning och förebyggande tandvårdsprodukter kan hålla kostnaderna nere.
Extra kostnader för innekatter och utekatter
Beroende på om din katt är innekatt eller utekatten kan det finnas specifika kostnader. En innekatt behöver mer stimulans och kanske fler leksaker, medan en utekatt kan behöva särskilda fästingmedel och riskerar att råka ut för olyckor som kräver veterinärvård.
Kattpassning och semesterkostnader
Om du reser ofta kan du behöva ordna kattpassning eller pensionatstjänster. Priset för kattpensionat varierar, men räkna med cirka 200–500 kronor per dag beroende på plats och bekvämligheter. Alternativt kan du betala för kattvakter eller kattpassning via nätverk och tjänster.
Hur du kan spara pengar?
Att äga en katt innebär regelbundna kostnader men det finns sätt att spara pengar utan att kompromissa med kattens hälsa och välbefinnande:
- Köp i bulk: När det gäller foder och kattströ kan du ofta spara genom att köpa större förpackningar eller leta efter rabatter.
- Använd jämförelsesajter: Förutom försäkringar kan du använda jämförelsesajter för att hitta de bästa erbjudandena på foder, tillbehör och veterinärvård.
- Kostnadsfria hälsoåtgärder: Genom att hålla katten inomhus kan du minska risken för skador och sjukdomar, och därmed också dina veterinärkostnader. Borsta kattens tänder och håll den aktiv för att förebygga hälsoproblem.
Att äga en katt innebär en del kostnader, men genom att planera i förväg och använda jämförande tjänster för försäkringar och andra inköp kan du hålla ner utgifterna. Med rätt budget och några smarta beslut kan du njuta av livet med din katt utan att ekonomin blir för ansträngd.