Silverpris – Håll ett öga på silver värde för att investera i silver

Bland ädelmetallerna finner vi silver som förvisso inte har samma värde som guld och platina men som ändå ses som en råvara väl värd att investera i. Silvret används inom många olika branscher. Det är en vacker metall och därför förekommer den i smycken såväl som i bruksföremål som bestick och ljusstakar.

Silverpris sätts i dollar per troy ounce precis som guld men kan också uttryckas i kronor per gram. Värde på silver beror en hel del på hur rent det är och det är viktigt att förstå.

Vad är silver?

Silver är en ädelmetall som har den kemiska beteckningen Ag i det periodiska systemet och det kemiska numret 47. Metallen är ganska mjuk men tillräckligt hård för att man ska kunna skapa smycken och mynt med den. Idag använda silver bara för mynt som är till för investering. Vanliga mynt görs av andra billigare metaller.

Silverpris och silver värde

Silverpris styrs av flera olika saker. Först och främst måste vi se på silver innehållet. Den finaste silverkvaliteten är den som kallas för Sterlingsilver 925. Siffran står för att silvret består av 92.5% rent silver och sedan någon annan metall.

När du ser silverpris kommer det att referera till 925 silver om inget annat anges. För att det över huvud taget ska få kallas för silver måste det finnas en silverhalt på minst 83%. 830 silver värde är alltså värdet för silver som har minimum 83% rent silver.

I april 2021 ligger silverpriset per gram på cirka 6.80 kronor. Per troy ounce (OZT) är priset cirka 212 kronor. Ett kilo silver kostar under samma period omkring 6819 kronor.

Vad påverkar silverpris?

Silver pris förändras i enlighet med flera olika parametrar. Om vi ser på silver värdet rent historiskt kan vi notera att det hade en topp omkring 2010 och att det sedan har dalat. Men under senare år har efterfrågan på silver ökat från flera branscher och det är förstås något som kan styra priset uppåt.

Faktorer som påverkar pris på silver:

Utbudet

Precis som att efterfrågan på silver kan påverka dess pris kan utbudet också bli en avgörande faktor. Det finns en risk för att utbudet kommer att dala under kommande år. Det beror inte nödvändigtvis på att det inte finns tillräckligt med silver i berget. Ökade kostnader för gruvdrift kan resultera i att det blir mindre silver på marknaden och då kan silver pris stiga.

Industrin

Inom industrin finns det ett visst behov av silver för att till exempel rena vatten och tillverka unika applikationer. Men när vi ser på tillverkning av föremål som mynt och bestick har industrin övergett silvret. Det finns billigare metaller som fungerar minst lika bra. Industrins efterfråga på silver är något att hålla ett öga på för det påverkar.

När du säljer din silverskrot

Intressant nog kan det också vara så att priset på silver sjunker när många väljer att sälja sitt silver. Silverskrot är smycken, silverbestick, silver-föremål och äldre filmrullar som innehåller metallen.

Guldpris

Vi kan också se att guldpris och silverpris hänger ihop. Det är vanligt att de som handlar med silver håller ett öga på vad som händer med guldets värde eftersom det kan tala om vad som kommer att ske med silver värde.

Hur kan du handla med silver?

Det går att köpa fysiskt silver i mynt och till och med som tackor, precis som guld. Här kan du välja att köpa silver och få det förvarat av tjänsten som du handlar från. I myntform är det förstås roligt att själv ha mynten. De är vackra att se på och är inte så pass dyra att du får samma stöldrisk som med guld.

silverpris
Silvertackor

Dessutom finns det ett samlarvärde vad gäller äldre silvermynt. Det finns ju fortfarande mynt från tiden då vi hade vanliga mynt av silver.

Utöver detta kan du handla med silvrets pris för att tjäna en hacka på att ha rätt om det kommer att gå upp eller ner. Det går också att investera i silverfonder och i aktier som har med silverindustrin att göra.

Sälja silver

Om du vill sälja silver finns det flera vägar att gå. Det finns tjänster online som gör det lätt för dig att till exempel sälja gamla silvermynt som du har. Du behöver bara fylla i ett formulär och så får du ett kuvert med vilket du kan skicka silvret försäkrat och säkert. Det kan också finnas silversmeder i din närhet som kan tänka sig att köpa din silverskrot för att smälta ner och göra nya smycken.

Så används silver idag

Vi har nämnt att silverpris påverkas av efterfrågan och silver är en metall som används på många intressanta sätt. Det är till exempel så att silver leder elektricitet på ett mycket bra sätt. På grund av detta kan metallen med fördel användas i kontakter, för lödning, i batterier som har hög kapacitet såväl som i bil-katalysatorer.

Silver kan förhindra dålig lukt

Silver kan faktiskt förhindra dålig lukt och det är också därför som det förekommer i sportkläder och skor. Det här är en industri som växer sig starkare då det finns ett stort intresse av den här typen av produkter.

Fast om du bryr dig om miljön kanske du vill undvika kläder med silver. Silvret läcker nämligen tids nog ut i naturen igen när kläderna tvättas.

Vi ska också notera att silvret inte sällan ses som en alternativ valuta. Precis som guld har silvret ett värde som består. När vanliga valutor kraschat går det att välja silver som ersättning. Det är också därför som många ser en mening med att investera i silvret med tanke på framtiden.