Bitcoin kurs? Handla inte med Bitcoin innan du läser detta!

Vad står Bitcoin i nu? Det är en fråga som du bör ställa om du vill handla med det digitala guldet. Genom att förstå vad det är som påverkar priset på Bitcoin kanske du kan fatta rätt beslut. Du kan köpa för ett lägre pris eller sälja när det blir en topp för att göra en lyckad exit. Även om det inte händer lika mycket med värdet på Bitcoin som har hänt rent historiskt så kan det ske svängningar som påverkar din handel.

Är du ny på Bitcoin bör du lära dig mer på en kryptovalutasajt som Cryptoviking.se som ger dig bakgrund såväl som dagens Bitcoin kurs. När vi tar en titt på Bitcoin kurs historik så kan vi få en bättte bild av vad som kan påverka Bitcoin kursen. Här ska vi kika lite närmre på vad det är som avgör vilken kurs för Bitcoin du får idag och imorgon.

Vad är det som sätter Bitcoin priset?

Till skillnad från andra typer av investeringar så har Bitcoin ingen central bank, regering eller annan organisation som står bakom valutan. Det här betyder i grund och botten att det som kommer att påverka andra vanliga valutor, fiat-valutor, inte nödvändigtvis påverkar kurs för Bitcoin.

Du har alltså mindre nytta av att se på saker som:

 • Inflation
 • Pengapolitik
 • Ekonomiska tilltag för att påverka landets valuta
 • Stora uppköp eller försäljning

Därmed inte sagt att ekonomi och politik inte får betydelse för Bitcoin utveckling. Det är klart att saker som att du nu måste skatta på kryptovalutahandel gör skillnad. Det påverkar inte kursen för Bitcoin på samma sätt som politiska beslut kan påverka SEK eller andra valutor såväl som guldpris och silverpris, men är ändå något att vara medveten om.

Vad påverkar kryptovaluta? En titt på Bitcoin kurs historik

Om vi tar en titt på Bitcoin kurs historik kan vi få en bättre bild av vad som kan påverka Bitcoin kurs.

Några faktorer du måste vara medveten om är:

 • Utbudet av bitcoinmynt
 • Efterfrågan (hur många vill köpa)
 • Kostnad för mining (det vill säga produktion av nya bitcoinmynt)
 • Vilka belöningar som ges till de som fungerar som Bitcoin miners och verifierar transaktioner i blockkedjan
 • Konkurrerande kryptovalutor
 • Regler från myndigheter för försäljning och köp av Bitcoin
 • Vilken plattform valutan säljs från
 • Intern reglering

Med andra ord måste du förstå alla ovanstående punkter för att förstå Bitcoin kurs historik såväl som Bitcoin utveckling.

Kostnad för mining får betydelse…

Låt oss se lite närmre på några av punkterna som styr Bitcoin kurs

Utbud och efterfrågan

Det här är en klassisk punkt som påverkar all handel. Utbudet av Bitcoin påverkas av två saker:

 1. Bitcoinprotokollet ser till att nya Bitcoins kan skapas till ett satt pris. Nya bitcoinmynt introduceras när miners hanterar och verifierar transaktioner i blockkedjor. Takten för nya mynt saktar med tiden av. Om vi ser på senare år är detta tydligt. Takten har gått ned med flera procentenheter sedan 2016.Det här är saker som kan leda till situationer där efterfrågan ökar mycket snabbare än utbudet. Då kan priset stiga. Att tillverkningen av bitcoinmynt har saktat av beror mycket på att belöningarna för mining har halverats. Det rör sig i grund och botten om en slags artificiell inflation i bitcoinsystemet.
 2. Utbudet kommer också att påverkas av hur många bitcoinmynt som får existera. Det finns en övre gräs på 21 miljoner mynt. När detta nummer nås kommer mining att upphöra. I slutet av 2020 låg antalet mynt på 18,587 miljoner. Då hade man alltså nått 88,5% av möjliga Bitcoins.När utbudet av bitcoinmynt landar på 21 miljoner kommer Bitcoin kurs att påverkas av saker som lagar, hur praktiskt det är att köpa och sälja såväl som den efterfrågan som finns. Du bör alltså komma ihåg detta då du ser på kurs för Bitcoin och försöker tänka framåt.

Konkurrens

Bitcoin är inte den enda kryptovalutan i kryptodammen. Det finns hundratals virtuella valutor som alla slåss om att få uppmärksamhet. Bitcoin är utan tvivel populärast men andra valutor som Ethereum (EHT), Tether (USDT), Cardano (ADA) och Binance Coin (BNB) är värdiga konkurrenter.

För dig som vill investera i kryptovaluta är det här faktiskt goda nyheter. Konkurrens är nämligen något som på ett helt naturligt sätt håller priser nere. Det kommer ju hela tiden nya valutor på denna marknad och det är också något som kan påverka Bitcoin kurs i SEK.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Bitcoin syns bäst och därmed har valutan ett stort försprång. Den är mindre känslig för konkurrens än andra virtuella valutor.

Kurs Bitcoin

Kostnad för tillverkning av nya bitcoinmynt

Tillverkning av Bitcoin drar så mycket el att det faktiskt ses som ett miljöproblem. Det är inte gratis med mining. Det som i början var ett jobb för privatpersoner är nu en uppgift stora företag med budget för mining av Bitcoins tar hand om.

Miners tävlar om att lösa komplicerade kryptografiska matematiska problem för att på så vis frigöra nya mynt. Den som är först med att lösa ett problem får en belöning med ett block med nya bitcoinmynt och alla avgifter för transaktioner som har samlats sedan blocket grundades.

Ett nytt bitcoinblock skapas normalt sett var tionde minut. Ju fler miners som ger sig in i tävlingen, ju svårare blir det att lösa problemet. Då går kostnaderna upp. Det finns studier som har visat att priset på Bitcoin hänger tätt samman med marginalkostnaden för mining.

Här får du mer information om Bitcoin och miljö:

Börser och handel

Det får också betydelse för Bitcoin pris hur det ser ut på börser online. När det kommer nya plattformar som är populära kan det driva upp efterfrågan. Dessutom finns det ju numera möjlighet att köpa in sig i Bitcoin som en investering via finansplattformar online. Det ger tillgång till investerare som inte köper faktiska bitcoinmynt utan bara lägger pengar på värdet.

Det här är något som kan öka efterfrågan och därmed också leda till att Bitcoinpriset stiger. Samtidigt är det något som kan minska på volatilitet. Då blir det färre svängningar och inte lika många möjlighet att på kort tid göra stora klipp på Bitcoin kursförändringar.

Annat som är viktigt att tänka på

Vi ska också lägga till att Bitcoin kursen kan påverkas av saker som media och spekulation. När det skrivs en massa negativt om Bitcoin i media så leder det inte sällan till att ägare säljer och då drivs priset ner.

Det kan också fungera omvänt. Mycket bra om Bitcoin i pressen och så stiger priset. Notera också att det att institutioner såväl som verksamheter och butiker börjar ta emot bitcoinvaluta som betalning påverkar värdet. Det här är något som driver upp priset.

Vi lever också i en tid då alltfler börjar tappa förtroendet för fiat-valuta. Då många söker efter ett alternativ som känns säkrare är Bitcoin ofta det första valet. Det är något som driver upp priset på valutan.

Kan Bitcoin kurs historik vara en bra källa?

Det är klart att du kan se på en Bitcoin kurs graf för att fastställa vad som har hänt tidigare och varför. Med att se på Bitcoin kurs för 10 år är inte samma sak som att förstå vad som kommer att hända under kommande 10 år eller ens 10 månader.

Lär dig av historien vad gäller saker som kan påverka priset på kort och lång sikt. Men stirra dig inte blind på en historisk Bitcoin graf. Den är ett hjälpmedel men måste kombineras med saker som punkterna här ovan.

BTC TO SEK – ett nyckelbegrepp då du kikar på Bitcoin kurs i SEK

Sist men inte minst ska vi komma ihåg det där med Bitcoin i SEK. Du kanske kommer att söka online efter BTC to SEK för att få ett hum om nuvarande Bitcoin kurs i SEK. Det finns smarta tjänster online som ger dig uppdaterad information.

Du kan snabbt fylla i en siffra för att se Bitcoin kurs i dollar eller direkt i SEK. Om du gör det förstnämnda får du omvandla till SEK och då är det förstås så att fiat-kurs också får betydelse. Notera också att du ibland kan använda dessa tjänster för att ta en titt på Bitcoin kurs historik. Du kan snabbt jämföra för att se om din hypotes stämmer.

BTC to SEK

Lite magkänsla är också ett måste

Även om du kan Bitcoin kurs historia som insidan av din hand och vet precis vad som händer just nu med mining och mer ska vi komma ihåg det där med magkänsla. Om du ser historiskt på hur folk har lyckats med sina investeringar så är det inte sällan så att magkänslan kommer med som en viktig faktor.

Lär dig allt du kan om kryptovaluta och tänk smart. Men var medveten om när den där magkänslan säger någ